Telefoon: 0317-617490

Weerbaarheid en assertiviteit

De cursus Weerbaarheid en assertiviteit leert mensen om te gaan met psychische of fysieke druk, bedreiging en geweld. De cursus wordt aangeboden aan of via organisaties die hun personeel weerbaarder willen maken tegen agressief publiek waarmee zij in aanraking komen. Dit kan individueel of in teamverband.

Wordt u in uw werk geconfronteerd met verbaal of zelfs fysiek geweld? Gebeurt dit regelmatig, ondanks dat u daartegen maatregelen treft? Natuurlijk roept dat emotie bij u op, niemand is daar ongevoelig voor. U wordt boos, bang, onzeker, verslagen of teleurgesteld. Allemaal logisch en begrijpelijk. U doet gewoon uw werk naar eer en geweten en dan gebeurt er dit. Heeft u niet het recht om zonder die ellende te werken?

De realiteit van uw werk is echter dat u van tijd tot tijd met agressie geconfronteerd wordt. U kunt dat niet uitbannen, maar wel voor een groot deel beheersbaar maken. U kunt weerbaarder worden en zelfverzekerder door te leren u te verdedigen. U zal niet altijd, overal en tegen iedereen 'winnen', maar u kunt de kans op succes drastisch vergroten. Daar is deze cursus voor bedoeld. 

In de cursus wordt gewerkt aan:

  • fysieke zelfverdedigingsvaardigheden
  • ontspannen onder verbale en mentale druk en agressie
  • mentale balans en innerlijke rust
  • meer zelfvertrouwen en zelfrespect
  • het krijgen van meer energie

De training wordt aangeboden in een veilige oefensituatie, via:

  •  8 wekelijkse lessen van circa 1 uur
  • 2 dagdelen

 De cursus is gebaseerd op de zelfverdedigingskunst aikido en enkele aspecten van andere krijgskunsten, en verder op inzichten uit de psychologie.

Onder de naam 'No Hero, No Zero' werd deze training eind 2013 aangeboden aan medewerkers Werk en Inkomen van de Gemeente Arnhem.
Jos Houtriet, Intern opleider&trainer Gemeente Arnhem zegt hierover:

Eind vorig jaar hebben 150 collega’s van Werk en Inkomen de cursus ‘No Hero, No Zero’ gevolgd. Een aanrader voor iedereen die in zijn werk met agressie te maken krijgt! Hoe kan je in een verbale of fysieke confrontatie jezelf handhaven? Hoe beperk je wederzijds emotionele en fysieke schade? En hoe zorg je ervoor dat de relatie met cliënten niet onherroepelijk wordt verstoord? Met deze vragen gingen we aan de slag onder leiding van Centerforce Trainingen. Hun methode ‘No Hero, No Zero’ is gebaseerd op de principes van aikido, een Japanse verdedigingssport. Verrassend hoe we hiermee antwoord kregen op onze vragen! We leerden onszelf te blijven in emotionele ‘stormen’, adequaat te reageren op agressie, en die daardoor te de-escaleren. En dat door leuke en sportieve oefeningen waarbij je kon ontspannen, bewegen, en lachen! De cursusleiders, Piet Lagerwaard en Ronnie Stevens, zijn ervaren professionals.  Door een unieke combinatie van en langdurige werkervaring als consulent bij een sociale dienst van een grote gemeente en de professionele achtergrond als 6e dan akido-trainer. Dat maakt deze training anders! Ik kan belangstellenden aanraden van hun diensten gebruik te maken."