Telefoon: 0317-617490

Vallen met beleid

De training 'Vallen met beleid' gaat over het voorkomen van vallen en indien dat toch gebeurt, ontspannen te vallen. Met andere woorden: valpreventie en valtraining. Deze cursus is bedoeld voor 55-plussers die zichzelf willen trainen of zorg verlenen aan een oudere, en voor de ouderen zelf.
De ouderdom komt met gebreken! Valongelukken zorgen vaak voor groot ongemak, vooral bij ouderen. Iemand breekt een lichaamsdeel en herstelt slecht. Soms gaan mensen dan minder vaak de deur uit, met de kans dat ze geïsoleerd raken. En dat leidt weer tot verdere afname van kracht en vaardigheden. 
Gelukkig valt daar wat aan te doen! Piet Lagerwaard heeft de cursus Vallen met Beleid ontwikkeld op basis van zijn jarenlange ervaring in de Japanse krijgskunst Aikido. Hierin werkte hij samen met de Aikido Stichting Arnhem Jiki Shin Kan, fysiotherapeuten en andere deskundigen. In de cursus worden de principes van het aikido, met name ontspanning, toegepast op valpreventie en veilig vallen. Het oefenen daarin is niet alleen nuttig, maar ook leuk!

Voor wie?

De cursus 'Vallen met beleid' is bedoeld voor:
- iedereen (vooral 55+) die:
   a. nu aan vaardigheden wil werken ter voorkoming van valongelukken in de toekomst
   b. ouderen verzorgt en/of begeleidt
- de oudere zelf, die baat heeft bij valpreventie en veilig vallen

Cursusinhoud

In de cursus leren deelnemers het volgende:
- behoud van lichamelijke balans in alledaagse (werk-)situatie: 'gecentreerd' bewegen en werken;
- veilig en ontspannen vallen;
- veilig, gecentreerd en ontspannen begeleiden van anderen;
- voorkomen van zware valblessures;
- praktische tips ter voorkoming van vallen in alledaagse situaties thuis en op straat.

Cursusvorm

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten. Ze valt uiteen in twee delen. In de eerste vier lessen wordt gewerkt aan valpreventie en in de laatste vier lessen aan valtechniek.
Het eerste deel, valpreventie, is geschikt voor de ouderen en voor verzorgers (vaak zelf ook 55+) die ouderen ondersteunen en begeleiden. Ook zij leren hier stevig te staan en te bewegen.
Het tweede deel, valtraining, besteedt aandacht aan veilig en ontspannen leren vallen en het opdoen van valervaring. Deelname aan dit deel is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemer. Dit wordt in het eerste deel  van de cursus individueel bepaald.